Kalafior zapiekany

Składniki

  • 1 duży kalafior lub 2 mniejsze
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka śmietanki niskoprocentowej
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki ostrego sera
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

Kalafiory (mogą być mrożone) zalać wrzącą wodą, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, gotować 25 minut. Śmietankę wymieszać z surowym jajkiem, serem i solą do smaku. Jeśli są w domu resztki pieczonego mięsa lub wędliny, można pokrajać je w kostkę i zużyć do zapiekanki. Ugotowane kalafiory odcedzić, dobrze osączyć z wody, ułożyć w ogniotrwałym półmisku lub w kamionce wysmarowanej tłuszczem, posypać pokrojonym mięsem lub wędliną, zalać przygotowaną śmietanką, wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Podawać z pikantną surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *