Kabaczek zapiekany w sosie koperkowym

Składniki

  • 1 młody, duży kabaczek
  • tłuszcz
  • tarta bułka do posypania formy

Sos:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła lub masła roślinnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Obrany kabaczek podzielić na 4 części, usunąć miąższ i każdą część podzielić wzdłuż na połowę.

Gotować przez 3 minuty w lekko oso­bnej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową na sito i odstawić do odsączenia.

Przygotowanie sosu: masło zasmażyć z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny.

Zasmażkę roz­prowadzić zimnym mlekiem, zagoto­wać, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawić z ognia.

Sos lekko do­prawić do smaku, połączyć ze spienioną śmietaną, dodać koperek.

W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, układać plastry przechłodzonego kabaczka, zalać go­rącym sosem i wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 10 minut.

Potrawa nie powinna się zrumienić.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *