Składniki
- 1 młody, duży kabaczek
- tłuszcz
- tarta bułka do posypania formy
Sos:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka masła lub masła roślinnego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Obrany kabaczek podzielić na 4 części, usunąć miąższ i każdą część podzielić wzdłuż na połowę.
Gotować przez 3 minuty w lekko osobnej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową na sito i odstawić do odsączenia.
Przygotowanie sosu: masło zasmażyć z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny.
Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawić z ognia.
Sos lekko doprawić do smaku, połączyć ze spienioną śmietaną, dodać koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką, układać plastry przechłodzonego kabaczka, zalać gorącym sosem i wstawić do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika na 10 minut.
Potrawa nie powinna się zrumienić.