Groszkowiec

Składniki

  • 1 puszka konserwowego groszku
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 białka
  • 2-3 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu lub oscypka)
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Groszek dokładnie odsączyć z zalewy.

Cztery łyżki bułki przesiać i skropić mlekiem, pozostawić na pół godziny, aby napęczniała.

Żółtka utrzeć z czubatą łyżką masła na krem, dodać bułkę i groszek oraz posiekaną zieleninę.

Doprawić do smaku, a na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania.

Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułą i wiórkami zimnego masła.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (około 200°C) i zapiekać około 20 minut.

Podawać z pieczywem.

Zwolennicy dań z mięsem lub wędliną mogą dodać do masy groszkowej także garść drobniutko pokrojonej wędliny lub posiekane mięso.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *