Fasolka szparagowa po turecku

Składniki

  • 75 dag fasolki szparagowej
  • 25 dag papryki zielonej
  • 20 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • kilka łyżek wina
  • nać pietruszki
  • ziele angielskie
  • cukier
  • pieprz

Przygotowanie

Fasolkę oczyścić z włókien, opłukać, pokrajać i ugotować w małej ilości wody.

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokrajać w plasterki, dodać obraną, opłukaną i pokrajaną cebulę.

Podsmażyć na oliwie.

Dodać da fasolki i poddusić.

Gdy potrawa zmięknie, dodać pokrajane w cząsteczki pomidory, zasmażkę z tłuszczu i mąki i chwilę jeszcze poddusić.

Doprawić do smaku, dolać czerwonego wina.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

1 Comment

  1. jowita

    Ostatnio zaczęłam interesować się zdrowszą kuchnią, a lubię fasolkę i paprykę, więc chętnie wypróbuję to danie, ale muszę poczekać na sezon na fasolkę. Już nie mogę doczekać się:)

    Reply

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *