Fasolka po marymoncku

Składniki

  • 1 torebka (40-50 dag) mrożonej fasolki szparagowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • oliwa lub dobry olej
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Fasolkę wrzucić (bez rozmrażania) do wrzącej osolonej i ocukrzonej wody.

Ugotować do miękkości.

Czosnek zmiaż­dżyć lub drobniutko posiekać.

Wymieszać z pięcioma łyżkami oliwy, dwoma łyżecz­kami soku z cytryny i szczyptą soli.

Fasolkę wymieszać z posiekaną zieleniną.

Dopra­wić sosem.

Można podawać na zimno lub gorąco.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *