Dynia zapiekana z ryżem

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 jaja
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • zielenina
  • sól

Sos pomidorowy:

  • łyżka masła lub margaryny
  • łyżka mąki
  • po pół szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki) i przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce do jarzyn, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą.

Masę włożyć do natłuszczonego naczynia ogniotrwałego. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.

Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała.

Jeść z pikantną surówką.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *