Składniki
- 1 kg dyni
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 duże cebule
- 2 jaja
- pół szklanki startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- zielenina
- sól
Sos pomidorowy:
- łyżka masła lub margaryny
- łyżka mąki
- po pół szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki) i przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- cukier
- pieprz
- sól
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardy miąższ zetrzeć na tarce do jarzyn, posolić, wymieszać z ryżem, sosem sojowym, jajami i usmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulą.
Masę włożyć do natłuszczonego naczynia ogniotrwałego. Z mąki i tłuszczu sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem, dodać przecier pomidorowy i zagotować. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, zabielić kwaśną śmietaną.
Dynię z ryżem zalać gorącym sosem pomidorowym, posypać żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć potrawę z piecyka, posypać posiekaną zieleniną i podać na stół w naczyniu, w którym się zapiekała.
Jeść z pikantną surówką.