Składniki
- 4 bakłażany
- 2 gałązki tymianku
- 2 cebule średniej wielkości
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 nać selera
- 4 stołowe łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie
Skrawki szynki lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, odcisnąć pestki, pokroić na ćwiartki, marchewkę pokroić w talarki, a bakłażany w kostkę.
Rozgrzać oliwę w garnku i zrumienić szynkę z cebulą.
Dodać pomidory, bakłażany.
Wymieszać i odparować sok z jarzyn.
Dodać seler, marchewkę, czosnek, tymianek, liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać wino i gotować przez kilka minut na silnym ogniu, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około godziny.