Duszone bakłażany z tymiankiem

Składniki

  • 4 bakłażany
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nać selera
  • 4 stołowe łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

Skrawki szynki lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, odcisnąć pestki, pokroić na ćwiartki, marchewkę pokroić w talarki, a bakłażany w kostkę.

Rozgrzać oliwę w garnku i zrumienić szynkę z cebulą.

Dodać pomidory, bakłażany.

Wymieszać i odparować sok z jarzyn.

Dodać seler, marchewkę, czosnek, tymianek, liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wlać wino i gotować przez kilka minut na silnym ogniu, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około godziny.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *