Składniki
- mała cukinia
- 2 cebule
- 2 strąki papryki
- 2 pomidory
- 2 łyżki mąki
- 10 dag żółtego sera
- ząbek czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy lub oleju
- margaryna do formy
Przygotowanie
Warzywa pokroić w plasterki, lekko posolić, upanierować w mące.
Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i na gorącym tłuszczu smażyć plasterki warzyw.
Ser zetrzeć na tarce.
Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z serem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami usmażone warzywa.
Każdą warstwę posypać niewielką ilością sera, szczyptą tymianku i pieprzu.
Całość posypać jeszcze serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, zapiekać, aż ser się dobrze przyrumieni.
Wczoraj namówiłam mamę żeby wypróbowała ten przepis. I wszystkim w domu smakuje, oprócz mnie 🙂 Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie sama cukinia. W ogóle mi to nie smakuje. Gdyby coś innego było w miejsce tej cukinii, byłoby wyśmienite.