Cukinia z warzywami

Składniki

  • mała cukinia
  • 2 cebule
  • 2 strąki papryki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki mąki
  • 10 dag żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy lub oleju
  • margaryna do formy

Przygotowanie

Warzywa pokroić w plasterki, lekko posolić, upanierować w mące.

Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i na gorącym tłuszczu smażyć plasterki warzyw.

Ser zetrzeć na tarce.

Czosnek zmiaż­dżyć i wymieszać z serem.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłusz­czem i układać warstwami usmażone warzywa.

Każdą warstwę posypać niewielką ilością sera, szczyptą tymianku i pieprzu.

Całość posypać jeszcze serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do tem­peratury 180°C, zapiekać, aż ser się dobrze przyrumieni.

1 Comment

  1. Maartta

    Wczoraj namówiłam mamę żeby wypróbowała ten przepis. I wszystkim w domu smakuje, oprócz mnie 🙂 Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie sama cukinia. W ogóle mi to nie smakuje. Gdyby coś innego było w miejsce tej cukinii, byłoby wyśmienite.

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *