Cukinia po prowansalsku

Składniki

(6 porcji)

  • 3 cukinie (pokrojone w cienkie paski)
  • 1/2 szklanki słodkiego białego wina
  • 1 cebula (pokrojona w plasterki)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 szklanki posiekanych pomidorów (bez nasion)
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka trybuli
  • bazylia
  • pieprz

Przygotowanie

Masło rozgrzać na dużej patelni.

Poddusić cukinię, czosnek i cebulę, aż będą miękkie.

Dodać pomidory i przyprawy.

Wlać wino.

Powoli gotować na zmniejszonym ogniu do całkowitego odparowania płynu.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *