Brukselka z boczkiem

Składniki

  • 1 kg świeżej brukselki
  • 15 dag chudego, wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • cukier
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • zielenina

Przygotowanie

Obraną ze zwiędłych liści brukselkę wrzucamy na wrzącą, osoloną i ocukrzoną wodę na 2-3 min (jarzyna powinna się w czasie gotowania ?przewrócić”), cedzimy na sicie, przelewamy zimną wodą, odsączamy. Na oleju lekko rumienimy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy brukselkę, lekko oprószamy przyprawami, dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 12-15 min. Podajemy posypaną obficie posiekaną zieleniną.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *