Brukselka duszona z marchewką i cebulą

Składniki

  • 0,5 kg brukselki
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • masło
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Brukselkę oczyścić i przekroić każdą na pół. Gotować ją kilka minut w niewielkiej ilości osolonego wrzątku.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać ją do cebuli.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka i odrobiną ostrej oraz sporą ilością majeranku.

Dusić warzywa razem z przyprawami.

Gdy brukselka będzie al dente dołożyć ją do warzyw na patelni i dusić razem do miękkości.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *