Składniki
(8 porcji)
- 400 g mrożonego ciasta francuskiego (rozmrożonego)
- 2 szklanki posiekanych brokułów
- 1 1/2 szklanki pieczarek (pokrojonych w plasterki)
- 1 szklanka tartego sera szwajcarskiego
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
Na dużym ogniu podsmażyć pieczarki, około 3 minut.
Odstawić.
Ugotować brokuły w osolonej wodzie na półmiękko.
Odcedzić i odstawić.
Rozwałkować ciasto na prostokątny placek o wymiarach 40 x 20 cm.
Pokroić go na kwadraty o boku 10 cm.
Na każdy wyłożyć w równej ilości: pieczarki, brokuły i ser.
Zwilżyć wodą brzegi każdego kwadratu, złożyć go po przekątnej, zacisnąć brzegi ciasta.
Zmieszać jajko z mlekiem.
Posmarować paszteciki z obu stron.
Piec w piekarniku 12-15 minut, aż się przyrumienią.