Brokuły w cieście francuskim

Składniki

(8 porcji)

  • 400 g mrożonego ciasta francuskiego (rozmrożonego)
  • 2 szklanki posiekanych brokułów
  • 1 1/2 szklanki pieczarek (pokrojonych w plasterki)
  • 1 szklanka tartego sera szwajcarskiego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C.

Na dużym ogniu podsmażyć pieczarki, około 3 minut.

Odstawić.

Ugotować brokuły w osolonej wodzie na półmiękko.

Odcedzić i odstawić.

Rozwałkować ciasto na prostokątny placek o wymiarach 40 x 20 cm.

Pokroić go na kwadraty o boku 10 cm.

Na każdy wyłożyć w równej ilości: pieczarki, brokuły i ser.

Zwilżyć wodą brzegi każdego kwadratu, złożyć go po przekątnej, zacisnąć brzegi ciasta.

Zmieszać jajko z mlekiem.

Posmarować paszteciki z obu stron.

Piec w piekarniku 12-15 minut, aż się przyrumienią.


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *