Bliny mazowieckie

Składniki

  • 2 średnie selery korzeniowe
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • mielona papryka lub pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Selery oraz cebule obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.

Wymieszać z sokiem z cyt­ryny.

Dodać przesianą mąkę, jajka i posie­kaną zieleninę.

Doprawić do smaku.

For­mować placuszki podobne dla placków zie­mniaczanych i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać ze śmietaną (najlepiej po­dać ją w oddzielnej sosjerce) lub z pikant­nym sosem pomidorowym (na przykład keczupem).

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *