Składniki
- 1 kg młodych cukinii lub kabaczka
- 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
- 2- 3 cebule
- 3- 4 łyżki oliwy lub oleju
- warzywna przyprawa typu vegeta
- duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, bazylia, oregano)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do cebuli.
Dodać łyżeczkę przyprawy warzywnej.
Cukinię pokroić w kostkę lub w słupki (jeśli jest młoda i mała nie trzeba jej obierać, większą natomiast warto obrać i jeśli to potrzebne, usunąć gniazda nasienne), dodać do cebuli z pomidorami i dusić na niewielkim ogniu do miękkości, często mieszając.
Doprawić.
Przed podaniem dokładnie wymieszać z posiekaną zieleniną.