Bigos redaktorski

Składniki

  • 1 kg młodych cukinii lub kabaczka
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag)
  • 2- 3 cebule
  • 3- 4 łyżki oliwy lub oleju
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • duża garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, tymianek, bazylia, oregano)
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.

Pomidory rozgnieść widel­cem i razem z zalewą dodać do cebuli.

Dodać łyżeczkę przyprawy warzywnej.

Cukinię pokroić w kostkę lub w słupki (jeśli jest młoda i mała nie trzeba jej obierać, większą natomiast warto obrać i jeśli to potrzebne, usunąć gniazda na­sienne), dodać do cebuli z pomidorami i dusić na niewielkim ogniu do miękko­ści, często mieszając.

Doprawić.

Przed podaniem dokładnie wymieszać z posie­kaną zieleniną.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *