Składniki
- 2 spore bakłażany
- 4 duże, dojrzałe, mięsiste pomidory
- 25 dag mozzarelli, koziego serka lub oscypka
- 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- posiekane świeże listki bazylii lub innych ziół
- sól
- pieprz
- olej do blachy
Przygotowanie
Bakłażany pokroić na okrągłe plastry grubości około 1 cm.
Posolić, po czym odstawić na mniej więcej 30 min, by puściły sok.
Po osączeniu podsmażyć lekko z obu stron.
Pomidory pokroić na tyle talarków, ile jest plastrów bakłażana.
To samo zrobić z serem.
Plastry bakłażana ułożyć na blasze posmarowanej olejem, na nich umieścić plastry pomidora, na koniec sera.
Potrawę posypać solą, rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną bazylią (innymi ziołami).
Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż ser się roztopi (nie dotyczy to oscypka).