Bakłażany zapiekane z pomidorami i serem

Składniki

  • 2 spore bakłażany
  • 4 duże, dojrzałe, mięsiste pomidory
  • 25 dag mozzarelli, koziego serka lub oscypka
  • 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • posiekane świeże listki bazylii lub innych ziół
  • sól
  • pieprz
  • olej do blachy

Przygotowanie

Bakłażany pokroić na okrągłe plastry grubości około 1 cm.

Posolić, po czym odsta­wić na mniej więcej 30 min, by puściły sok.

Po osączeniu podsmażyć lekko z obu stron.

Pomidory pokroić na tyle talarków, ile jest plastrów bakłażana.

To samo zrobić z serem.

Plastry bakłażana ułożyć na blasze posma­rowanej olejem, na nich umieścić plastry pomidora, na koniec sera.

Potrawę posypać solą, rozdrobnionym czosnkiem i posiekaną bazylią (innymi ziołami).

Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż ser się roztopi (nie dotyczy to oscypka).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *