Zapiekany węgorz

Składniki

  • 1 kg węgorza
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mąki
  • włoszczyzna
  • 1/2 cytryny
  • korzenie
  • 2 żółtka
  • 250 g makaronu
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól

Przygotowanie

Węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą.

Następnie włoszczyznę, cebulę, korzenie oraz odpadki z ryby zalać wodą i ugotować wywar, wówczas go przecedzić i zalać nim węgorza.

Wlać jeszcze wino i trzymać na ogniu około 30 minut.

W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie.

Na maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić rosołem oraz śmietaną i dodać do ryby razem ze skórką z cytryny.

Pozostawić jeszcze na ogniu około 10-15 minut, wówczas przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, obłożyć go makaronem i zalać sosem z duszenia zaciągniętym żółtkami.

Posypać jeszcze startym serem oraz grudkami masła.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *