Składniki
- 1 kg węgorza
- 1 cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka mąki
- włoszczyzna
- 1/2 cytryny
- korzenie
- 2 żółtka
- 250 g makaronu
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie
Węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą.
Następnie włoszczyznę, cebulę, korzenie oraz odpadki z ryby zalać wodą i ugotować wywar, wówczas go przecedzić i zalać nim węgorza.
Wlać jeszcze wino i trzymać na ogniu około 30 minut.
W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Na maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić rosołem oraz śmietaną i dodać do ryby razem ze skórką z cytryny.
Pozostawić jeszcze na ogniu około 10-15 minut, wówczas przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, obłożyć go makaronem i zalać sosem z duszenia zaciągniętym żółtkami.
Posypać jeszcze startym serem oraz grudkami masła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.