Składniki
- 8 niewielkich ziemniaków
- 4 filety solonego śledzia
- 3 łyżki masła lub margaryny
- cebula
- 2 płaskie łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
- łyżka oleju
Przygotowanie
Filety śledziowe pokroić w kostkę.
Rozgrzać masło (margarynę), zeszklić cebulę, dodać mąkę, podsmażyć.
Kiedy się spieni i zbieleje, powoli, mieszając, wlać mleko (ewentualne grudki rozbić ręcznym mikserem).
Gotować do zgęstnienia i wtedy sos połączyć z połową startego sera.
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie, tak aby się nie rozpadły.
W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać na przemian – do wyczerpania składników – warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków i warstwę śledzi, zalać je odpowiednią częścią sosu, posypać pozostałym startym serem.
Potrawę zapiekać, aż wierzch się ładnie zrumieni (30-40 minut).
Przed podaniem wyłożyć na półmisek jak babkę.