Zapiekanka z solonym śledziem

Składniki

  • 8 niewielkich ziemniaków
  • 4 filety solonego śledzia
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • cebula
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
  • łyżka oleju

Przygotowanie

Filety śledziowe pokroić w kostkę.

Rozgrzać masło (margarynę), zeszklić cebulę, dodać mąkę, podsmażyć.

Kiedy się spieni i zbieleje, powoli, mieszając, wlać mleko (ewentualne grudki rozbić ręcznym mikserem).

Gotować do zgęstnienia i wtedy sos połączyć z połową startego sera.

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko posolonej wodzie, tak aby się nie rozpadły.

W wysmarowanym olejem naczyniu żaro­odpornym układać na przemian – do wy­czerpania składników – warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków i warstwę śledzi, zalać je odpowiednią częścią sosu, posypać pozo­stałym startym serem.

Potrawę zapiekać, aż wierzch się ładnie zrumieni (30-40 minut).

Przed podaniem wyłożyć na półmisek jak babkę.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *