Składniki
- 6 filetów śledzia solonego lub matiasów
- 150 g kwaśna śmietana
- 750 g ziemniaków w mundurkach
- 250 g cebuli
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 /2 l mleka
Przygotowanie
Śledzie – filety namoczyć w mleku 2-3 godziny wcześniej.
Cebule pokroić w krążki.
Na patelnipodgrzać masło, wsypać cebule i poddusić ją.
Ziemniaki obierać i pokroić w krążki ,a śledzia w paski około 2,5 cm.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem dodać warstwowo najpierw pokrojone ziemniaki, na nie podsmażoną cebulę , następnie śledzia (wcześniej odsączonego z mlekai osuszonego w ręczniku papierowym) i jeszcze raz ziemniaki, wszystko popieprzyć i lekko posolić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i zalać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika i piec w tem 180°C przez około 35 minut.