Zapiekanka śledziowa

Składniki

  • 6 filetów śledzia solonego lub matiasów
  • 150 g kwaśna śmietana
  • 750 g ziemniaków w mundurkach
  • 250 g cebuli
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 /2 l mleka

Przygotowanie

Śledzie – filety namoczyć w  mleku  2-3  godziny wcześniej.

Cebule pokroić  w krążki.

Na patelnipodgrzać masło, wsypać  cebule i poddusić ją.

Ziemniaki obierać i pokroić w krążki ,a  śledzia w paski około 2,5 cm.

Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem dodać  warstwowo najpierw pokrojone  ziemniaki, na nie  podsmażoną cebulę , następnie śledzia (wcześniej odsączonego z mlekai osuszonego w ręczniku papierowym) i jeszcze raz ziemniaki,  wszystko popieprzyć  i  lekko posolić.

Śmietanę wymieszać z jajkiem i zalać zapiekankę.

Wstawić do piekarnika i piec w tem 180°C przez około 35 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *