Zapiekanka rybna

Składniki

  • 0,5 kg ryby (np. panga)
  • odrobina mąki (do panierowania ryby może być też bułka tarta)
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka octu (bądź kwasku cytrynowego lub cytryny)
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • trochę wody
  • oregano
  • ser
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rybę posolić, panierować w mące i obsmażyć z dwóch stron.

Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o średnich oczkach, pora pokroić w półkrążki.

Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy i podsmażyć lekko warzywa, następnie dolać trochę wody i wszystko chwilę dusić.

Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, oregano, przyprawę uniwersalną maggi, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku ( z solą należy uważać gdyż maggi i przyprawa uniwersalna są już słone).

Całą mieszankę dusić razem jeszcze chwilę.

Następnie na spód blaszki wyłożyć trochę mieszanki, na nią położyć rybę i przykryć pozostałą mieszanką.

Na końcu posypać startym serem.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około pół godziny do czasu, gdy ser się rozpuści.

Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *