Zapiekane filety rybne

Składniki

  • 500 g filetów rybnych, np. z dorsza albo karmazyna
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 2 cebule
  • słoik pokrojonych w plasterki pieczarek (po osączeniu 280 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • puszka obranych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 g śmietanki
  • 80 g bułki tartej
  • 40 g masła

Przygotowanie

Filety rybne opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, ewentualnie skropić sokiem z cytryny, znów osuszyć i oprószyć solą.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Plasterki pieczarek osączyć na sicie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pomidory wraz z zalewą, pomidory rozgnieść widelcem. Dodać pieczarki i natkę pietruszki, wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać. Przyprawić solą i pieprzem.

Masę pomidorowo-pieczarkową wyłożyć do natłuszczonej płytkiej formy do zapiekanek. Na masie ułożyć filety. Polać śmietanką, posypać bułką tartą, a na wierzchu ułożyć płatki masła. Formę wsunąć na ruszt w piekarniku.

Temperatura pieczenia: 180-200°C. Czas zapiekania: ok. 25 minut.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *