Składniki
- 500 g filetów rybnych, np. z dorsza albo karmazyna
- sok z 1 cytryny
- sól
- 2 cebule
- słoik pokrojonych w plasterki pieczarek (po osączeniu 280 g)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- puszka obranych pomidorów (400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
- 200 g śmietanki
- 80 g bułki tartej
- 40 g masła
Przygotowanie
Filety rybne opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, ewentualnie skropić sokiem z cytryny, znów osuszyć i oprószyć solą.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Plasterki pieczarek osączyć na sicie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pomidory wraz z zalewą, pomidory rozgnieść widelcem. Dodać pieczarki i natkę pietruszki, wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać. Przyprawić solą i pieprzem.
Masę pomidorowo-pieczarkową wyłożyć do natłuszczonej płytkiej formy do zapiekanek. Na masie ułożyć filety. Polać śmietanką, posypać bułką tartą, a na wierzchu ułożyć płatki masła. Formę wsunąć na ruszt w piekarniku.
Temperatura pieczenia: 180-200°C. Czas zapiekania: ok. 25 minut.