Wyborna sałatka rybna

Składniki

  • 1kg filetów z białej, morskiej ryby
  • 1 cebula
  • 1 świeży ogórek
  • 1 papryka
  • 1 rzodkiewka
  • 2 łyżki octu ziołowego
  • świeże zioła
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu

Sos:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka majonezu
  • pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Zagotować 2 litry wody z dodatkiem przypraw i pokro­jonej na części cebuli.

Do wrzątku włożyć filety i go­tować na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka, ale nierozgotowana (około 10 minut).

Pozostawić w wodzie do wychłodzenia.

Przygotowanie sosu: do miseczki wlać śmietanę, do­dać majonez, sok z cytryny, drobno pokrojone cebul­ki ze szczypiorkiem i natkę pietruszki.

Dodać rozdrob­nione, dobrze oczyszczone z najmniejszych nawet ości ka­wałki ryby.

Składniki połączyć i, gdy trzeba, lekko dopra­wić.

Sałatkę szczelnie owinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce nawet na kilka godzin.

Przed podaniem nałożyć do szklanych pucharków, wy­łożonych zieleniną, równej wielkości porcje, przybrać świeżymi ziołami, rzodkiewką, ogórkiem lub papryką.

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *