Węgorz z pieczarkami

Składniki

  • 1 kg węgorza
  • 25 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki dobrej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Węgorza natrzeć grubo solą i za pomocą papierowego tęcznika zetrzeć ją wraz ze śluzem pokrywającym rybą.

Jeśli ktoś nie przepada za rybą przygotowaną wraz ze skórą naciąć skórę dookoła głowy, oddzielić ją od mięsa ściągając aż do ogona.

Rybę sprtawić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić na kawałki 5 cm.

Skropić sokiem z cytryny, odstawić.

Cebulę obrać, pieczarki oczyścić, opłukać, drobno posiekać, podsmażyć dodać węgorza, dusić na małym ogniu skrapiając wodą.

Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *