Węgorz po tokijsku

Składniki

  • 2 węgorze odfiletowane, ze skórą
  • 3 łyżeczki sake
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu japońskiego lub ostrej papryczki
  • 3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Węgorze pokroić na kawałki o długości około 12 cm (sensownie w stosunku do ilości porcji z jednej sztuki), nabić je na rożenki (najlepiej bambusowe).

Umieścić je w naczyniu do gotowania na parze, gotować przez 15?20 minut (jeśli rożenki są bambusowe należy w trakcie gotowania parę razy poruszać nimi, aby mięso nie przywarło), wyjąć je z naczynia, odstawić.

Przełożyć na rożen (najlepiej nad węglem drzewnym), piec przez 5?6 minut niezbyt blisko żaru.

Wymieszać sos sojowy, wódkę i cukier i przy pomocy pędzla smarować węgorza w trakcie pieczenia.

Usunąć rożenki, przełożyć węgorza na gorący ryż.

Podawać najlepiej w prostokątnych pudełeczkach lub talerzykach, posypane odrobiną ?sansho” lub papryczki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *