Węgorz po szlachecku

Składniki

  • 1 wędzony węgorz o wadze od 50 dag
  • 3 przepiórcze jajeczka gotowane na twardo
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • piórka świeżego koperku

Sos:

  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego w piórka koperku
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Przygotowanie

Węgorza podzielić na porcje, zdjąć skórę, usu­nąć ość grzbietową i lekko rozdrobnić.

Rozłożyć na spodzie szklanych, szerokich pucharków.

Na każdej porcji ułożyć pokrojone wzdłuż na 6 czę­ści jajko.

Przygotowanie sosu: wszystkie składniki połączyć, lekko ubić i dodać koperek.

Doprawiamy do smaku.

Rybę zalać sosem, wierzch przybrać połówką przepiórczego jajeczka i piórkami koperku.

Podawać nie później niż 10 minut po przygotowaniu.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *