Składniki
- 1 wędzony węgorz o wadze od 50 dag
- 3 przepiórcze jajeczka gotowane na twardo
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- piórka świeżego koperku
Sos:
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 kopiaste łyżki posiekanego w piórka koperku
- 2 łyżki łagodnego majonezu
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie
Węgorza podzielić na porcje, zdjąć skórę, usunąć ość grzbietową i lekko rozdrobnić.
Rozłożyć na spodzie szklanych, szerokich pucharków.
Na każdej porcji ułożyć pokrojone wzdłuż na 6 części jajko.
Przygotowanie sosu: wszystkie składniki połączyć, lekko ubić i dodać koperek.
Doprawiamy do smaku.
Rybę zalać sosem, wierzch przybrać połówką przepiórczego jajeczka i piórkami koperku.
Podawać nie później niż 10 minut po przygotowaniu.