Wędzona ryba w sosie musztardowym

Składniki

  • 750 g kartofli w mundurkach z poprzedniego dnia
  • 2 piklingi (po 500 g)
  • 1 duża cebula
  • 50 g bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 torebka sosu sałatkowego (np. Knorra)
  • 80 g masła
  • 1-2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • koperek

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Ryby po zdjęciu skóry przepołowić, oczyścić z kręgosłupów. Mięso ryb pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić z bekonem w kostkę.

Na patelni rozgrzać pół łyżki oleju, wrzucić bekon, zrumienić, wyjąć z oleju. Wlać resztę oleju, dodać pokrojoną cebulę i plastry ziemniaków, usmażyć na jasnozłocisty kolor. Dodać usmażony przedtem bekon, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszać z rybą.

Sos w proszku wymieszać ze 125 ml zimnej wody. Na małym ogniu rozpuścić płatki masła, wymieszać. Na koniec dodać musztardę, cały czas mieszając.

Sosem musztardowym polać ziemniaki z rybą na patelni, przykryć, dusić jeszcze 3 minuty na słabym ogniu. Można przybrać koperkiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *