Turbot z warzywami

Składniki

  • 600 g filetów z turbota
  • 2 marchwie
  • 1 cukinia
  • 1 łodyga pora
  • 1/8 l białego wina
  • 1/8 l słodkiej śmietanki
  • 1/8 l wody
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • sól
  • biały pieprz
  • trochę soku z cytryny

Przygotowanie

Umyte i osuszone filety z turbota skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Cukinię i oczyszczoną marchew obrać cienko skrobakiem i pokroić je wzdłuż na cienkie plasterki, a następnie w wąskie paski.

Z pora odkroić białe części i pokroić je również w długie, cienkie paski.

Warzywa należy krótko dusić w 30 g masła i przyprawić solą i pieprzem.

Na warzywach rozłożyć filety rybne, lekko posypać pieprzem i podlać winem i wodą.

Dusić na najmniejszym ogniu w garnku pod przykryciem 8-10 minut, po czym rybę z warzywami ułożyć porcjami na podgrzanych talerzach i trzymać w cieple.

Wywar z duszenia wygotować na silnym ogniu do połowy objętości.

Potem zdjąć z ognia i zaprawić śmietan­ką roztrzepaną z żółtkiem.

Jeszcze raz delikatnie rozgrzać, doprawić solą i pieprzem i polać sosem rybę.

Do tego dania podaje się małe pieczone ziemniaki i wytrawny biały burgund.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *