Składniki
- 6 średniej wielkości filetów z tuńczyka
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 1 duży pęczek koperku (może być z łodygą)
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- liść laurowy
- ziarna czarnego pieprzu
Sos:
- 1 szklanka kwaśnej kremówki
- 2 łyżki delikatnej musztardy
- 2 winne jabłka
- szczypta cukru (na czubku noża)
- 2 kopiaste łyżki posiekanych piórek koperku
- zielenina
- sok z cytryny
- biały pieprz
- plasterki cytryny do przybrania
Przygotowanie
Z wina, wody, pokrojonej cebuli, koperku i przypraw ugotować wywar (około 15 minut), przecedzić go.
Do gorącego wywaru włożyć filety i gotować na niewielkim ogniu przez 10-12 minut.
Ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana.
Studzić w wywarze, w którym się gotowała.
Przygotowanie sosu: do ubitej na gęsty krem śmietany dodać musztardę, utarte na tarce z małymi otworami jabłka (wcześniej obrane ze skórki), sok z cytryny i świeżo zmielony biały pieprz.
Porcje zimnej ryby dokładnie odsączyć.
Ułożyć na półmisku na liściach sałaty lub plastrach pomidora.
Zalać sosem, obsypać zieleniną i przybrać plasterkami cytryny.
Podawać zaraz po przygotowaniu.