Tuńczyk w sosie królewskim

Składniki

  • 6 średniej wielkości filetów z tuńczyka
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 duży pęczek koperku (może być z łodygą)
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziarna czarnego pieprzu

Sos:

  • 1 szklanka kwaśnej kremówki
  • 2 łyżki delikatnej musztardy
  • 2 winne jabłka
  • szczypta cukru (na czubku noża)
  • 2 kopiaste łyżki posiekanych piórek koperku
  • zielenina
  • sok z cytryny
  • biały pieprz
  • plasterki cytryny do przybrania

Przygotowanie

Z wina, wody, pokrojonej cebuli, koperku i przypraw ugotować wywar (około 15 minut), przecedzić go.

Do gorą­cego wywaru włożyć filety i gotować na niewielkim ogniu przez 10-12 minut.

Ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana.

Studzić w wywarze, w którym się go­towała.

Przygotowanie sosu: do ubitej na gęsty krem śmietany dodać musztardę, utarte na tarce z małymi otwora­mi jabłka (wcześniej obrane ze skórki), sok z cytryny i świeżo zmielony biały pieprz.

Porcje zimnej ryby do­kładnie odsączyć.

Ułożyć na półmisku na liściach sałaty lub plastrach pomidora.

Zalać sosem, obsy­pać zieleniną i przybrać plasterkami cytryny.

Po­dawać zaraz po przygotowaniu.

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *