Składniki
- 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml mleka
- 6 oliwek
- 1 puszka sardynek w oleju
- 300 g tuńczyka
- 1 łyżka kaparów
- 1 jajko
- 6 cebulek dymek
- 1 łyżka mąki do panierowania
- 1 żółtko
- 1 główka sałaty
- 6 łyżek sosu winegret
- sól
- pieprz cayenne
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozmrozić. Podgrzać w garnku 3 łyżki masła, zrobić zasmażkę z mąki, dodać mleko, mieszać aż do powstania kremowego sosu.
Oliwki bez pestek posiekać i podsmażyć w pozostałym maśle. Sardynki i tuńczyka odsączyć, ryby rozgnieść i dodać do oliwek z kaparami.
Roztrzepać jajko i wymieszać z sosem i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w talarki, dodać do sosu razem z masą rybną i panierką. Podgrzać piekarnik do temperatury 200° C.
Ciasto francuskie cienko rozwałkować, położyć na natłuszczonej blasze, rozłożyć na nim masę rybną i pokryć resztą ciasta. Przycisnąć brzegi ciasta i posmarować żółtkiem. Rybę w cieście piec w podgrzanym piekarniku na średnim poziomie przez 25 minut.
Sałatę umyć, osuszyć, rozerwać listki na zgrabne kawałki, pokropić sosem winegret i podawać z porcjami ryby w cieście.