Tuńczyk w cieście

Składniki

  • 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • 6 oliwek
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 300 g tuńczyka
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko
  • 6 cebulek dymek
  • 1 łyżka mąki do panierowania
  • 1 żółtko
  • 1 główka sałaty
  • 6 łyżek sosu winegret
  • sól
  • pieprz cayenne

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i rozmrozić. Podgrzać w garnku 3 łyżki masła, zrobić zasmażkę z mąki, dodać mleko, mieszać aż do powstania kremowego sosu.

Oliwki bez pestek posiekać i podsmażyć w pozostałym maśle. Sardynki i tuńczyka odsączyć, ryby rozgnieść i dodać do oliwek z kaparami.

Roztrzepać jajko i wymieszać z sosem i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.

Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w talarki, dodać do sosu razem z masą rybną i panierką. Podgrzać piekarnik do temperatury 200° C.

Ciasto francuskie cienko rozwałkować, położyć na natłuszczonej blasze, rozłożyć na nim masę rybną i pokryć resztą ciasta. Przycisnąć brzegi ciasta i posmarować żółtkiem. Rybę w cieście piec w podgrzanym piekarniku na średnim poziomie przez 25 minut.

Sałatę umyć, osuszyć, rozerwać listki na zgrabne kawałki, pokropić sosem winegret i podawać z porcjami ryby w cieście.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *