Składniki
- 1 troć (sprawiona, ok. 700g)
- 1 łyzka soku z cytryny
- 200 g śmietany kremowej
- 450 g ciasta francuskiego (mrożonego)
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
Przygotowanie
Troć opłukać pod bierzącą wodą,osuszyć,wewnątrz i z zewnątrz skropić sokiem z cytryny,osolić i oprószyć pieprzem.
Rozmrozić ciasto francuskie.
Umyć natkę pietruszki,osuszyć i drobno posiekać.
Roztopić masło i po wymieszaniu z posiekaną natką posmarować nim troć wewnątrz i z zewnątrz.
Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.
Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciastofrancuskie na cienki placek: położyć na nim troć i zawinąć.
Około 1/4 części ciasta powinno pozostać na „łuski”.
Miejsca złączenia ciasta posmarować wodą i mocno skleić.
Żółtko zmieszać z mlekiem i połową posmarować ciasto z rybą w środku.
Z pozostałego placka ciasta wyciąć krązki średnicy ok.5 cm, ułożyć je na rybie jako „łuski” i posmarować resztą rozbełtanego żółtka.
Nasmarować tłuszczem blachę do pieczenia.
Ostrożnie ułożyć troć w cieście i na środkowym poziomie piekarnika piec około 30 minut.
Ciasto powinno nabrać żółtozłocistego koloru.
Śmietanę wymieszać z musztardą oraz startym chrzanem i podać do ryby.