Troć w cieście

Składniki

  • 1 troć (sprawiona, ok. 700g)
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • 200 g śmietany kremowej
  • 450 g ciasta francuskiego (mrożonego)
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Przygotowanie

Troć opłukać pod bierzącą wodą,osuszyć,wewnątrz i z zewnątrz skropić sokiem z cytryny,osolić i oprószyć pieprzem.

Rozmrozić ciasto francuskie.

Umyć natkę pietruszki,osuszyć i drobno posiekać.

Roztopić masło i po wymieszaniu z posiekaną natką posmarować nim troć wewnątrz i z zewnątrz.

Nagrzać piekarnik do temp. 200°C.

Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciastofrancuskie na cienki placek: położyć na nim troć i zawinąć.

Około 1/4 części ciasta powinno pozostać na „łuski”.

Miejsca złączenia ciasta posmarować wodą i mocno skleić.

Żółtko zmieszać z mlekiem i połową posmarować ciasto z rybą w środku.

Z pozostałego placka ciasta wyciąć krązki średnicy ok.5 cm, ułożyć je na rybie jako „łuski” i posmarować resztą rozbełtanego żółtka.

Nasmarować tłuszczem blachę do pieczenia.

Ostrożnie ułożyć troć w cieście i na środkowym poziomie piekarnika piec około 30 minut.

Ciasto powinno nabrać żółtozłocistego koloru.

Śmietanę wymieszać z musztardą oraz startym chrzanem i podać do ryby.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *