Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- łyżeczka masła
- puszka tuńczyka w oleju
- duża cebula
- 2-3 twarde mięsiste pomidory
- młoda cukinia
- 4 wydrylowane zielone oliwki
- 4 plastry żółtego sera
- łyżka zielonych listków tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pomidory oczyszczone ze skórki pokroić w dość grube plastry.
Cebulę obrać, sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki.
Umytą i osuszoną cukinię pokroić w paski, a oliwki w plasterki.
Na 4 tostach rozłożyć równomiernie plastry cebuli, kawałki tuńczyka, plastry pomidora, plasterki oliwek i paski cukinii, posypać je solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem.
Pozostałe 4 kromki chleba cienko posmarować masłem i obłożyć plastrami sera.
Tak przygotowane kromki przykryć kromkami z tuńczykiem, zapiekać 5-6 minut.