Składniki
- 5 okrągłych tortilli o śr. 32 cm
- 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
- 20 dag duszonego z czosnkiem szpinaku
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 pomidory
- sałata do dekoracji
Przygotowanie
Tortille posmarować serkiem mascarpone (dokładnie smarować także brzegi).
Tuńczyka osączyć z oleju, pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
Suszone pomidory osączyć z oleju (olej można wykorzystać do sałatek lub smażenia).
Uduszony szpinak osączyć.
Na każdej tortilli rozkładać po trochu tuńczyka, szpinaku, pomidorów w kostkę i dookoła ułożyć suszone pomidory.
Zwijać dość ciasno jak naleśnik i kroić ukośne plastry około 1,5 cm szerokości (nie przyciskać noża, by farsz nie wypłynął a kawałki nie były wygniecione, nóż ma być bardzo ostry ).
Układać fantazyjnie na półmisku.
Ozdobić sałatą i zieleninką.