Składniki
- 40-50 dag fileta z łososia bez skóry
- ogórek kiszony
- łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść roszponki
- garść rukoli
Przygotowanie
Filet z łososia umyć, wysuszyć ściereczką, pokroić w drobną kostkę. Ogórek kiszony obrać, także pokroić w podobnej wielkości kostkę. Sok z cytryny połączyć z solą, a gdy się rozpuści, dodać musztardę i oliwę, mieszać, aż powstanie gładki aksamitny sos.
Pokrojonego łososia połączyć z ogórkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać sos, dokładnie wymieszać.
Roszponkę, rukolę oraz szczypiorek umyć, osuszyć, szczypiorek posiekać. Tatar nałożyć na talerzyki, każdą porcję ozdobić rukolą i roszponką, posypać szczypiorkiem.