Tatar z łososia

Składniki

  • 40-50 dag fileta z łososia bez skóry
  • ogórek kiszony
  • łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • garść roszponki
  • garść rukoli

Przygotowanie

Filet z łososia umyć, wysuszyć ściereczką, pokroić w drobną kostkę. Ogórek kiszony obrać, także pokroić w podobnej wielkości kostkę. Sok z cytryny połączyć z solą, a gdy się rozpuści, dodać musztardę i oliwę, mieszać, aż powstanie gładki aksamitny sos.

Pokrojonego łososia połączyć z ogórkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać sos, dokładnie wymieszać.

Roszponkę, rukolę oraz szczypiorek umyć, osuszyć, szczypiorek posiekać. Tatar nałożyć na talerzyki, każdą porcję ozdobić rukolą i roszponką, posypać szczypiorkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *