Składniki
- 3/4 kg świeżych szprotek lub innych małych rybek
- niepełna szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sos czosnkowy:
- 4 wysuszone kromki chleba bez skórki
- 4 obrane i grubo posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- cytryna do przybrania
Przygotowanie
Sprawione rybki umyć i osuszyć. Przesiać mąkę do miski, wymieszać z odrobiną soli. Mieszając, stopniowo dolewać zimną wodę, tak by powstało gęstawe ciasto (jak na racuchy). Na dużej patelni rozgrzać olej.
Kolejno zanurzać w cieście po trzy rybki, ściskając je palcami za ogonki, aby ułożyły się w kształt wachlarza, po czym delikatnie przełożyć je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos czosnkowy. Chleb 10 minut moczyć w wodzie, po czym odcisnąć i zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny i powoli wlewaną oliwą. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodać trochę przegotowanej wody i znów zmiksować.
Na końcu wymieszać z natką i doprawić solą i pieprzem. Rybki lekko posolić i ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu i udekorować kawałkami cytryny. Podawać z frytkami i warzywami z wody polanymi masłem.