Szprotki z sosem czosnkowym

Składniki

  • 3/4 kg świeżych szprotek lub innych małych rybek
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 4 wysuszone kromki chleba bez skórki
  • 4 obrane i grubo posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • cytryna do przybrania

Przygotowanie

Sprawione rybki umyć i osuszyć. Przesiać mąkę do miski, wymieszać z odrobiną soli. Mieszając, stopniowo dolewać zimną wodę, tak by powstało gęstawe ciasto (jak na racuchy). Na dużej patelni rozgrzać olej.

Kolejno zanurzać w cieście po trzy rybki, ściskając je palcami za ogonki, aby ułożyły się w kształt wachlarza, po czym delikatnie przełożyć je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos czosnkowy. Chleb 10 minut moczyć w wodzie, po czym odcisnąć i zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny i powoli wlewaną oliwą. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodać trochę przegotowanej wody i znów zmiksować.

Na końcu wymieszać z natką i doprawić solą i pieprzem. Rybki lekko posolić i ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu i udekorować kawałkami cytryny. Podawać z frytkami i warzywami z wody polanymi masłem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *