Szczupak w śmietanie

Składniki

  • 1 kg filetów ze szczupaka
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 20 g masła
  • 100 g słoniny
  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Słoninę pokroić w paseczki, którą nadziać filety.

Oprószyć je jeszcze solą i skropić sokiem z cytryny.

Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.

Następnie podlać winem oraz wywarem  i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Po tym czasie filety wyjąć a do patelni dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną.

Sos doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Przetrzeć przez sito i polać filety.

Przed podaniem posypać jeszcze posiekanymi kaparami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *