Szczupak w czerwonym winie

Składniki

  • 6 filetów ze szczupaka
  • kopiasta łyżka mąki krupczatki do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej i masło (pół na pół) do smażenia

SOS

  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki rodzynek
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • goździk
  • szczypta cynamonu
  • cieniutka skórka obrana z cytryny
  • łyżka naturalnej galaretki porzeczkowej lub 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych porzeczek

Przygotowanie

Ze szczupaka odcinamy łeb, płetwy, ogon, ość grzbietową i, jeśli to możliwe, wszystkie, najmniejsze nawet ości. Rybę oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy), trzymamy pod przykryciem w chłodnym miejscu. Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy z goździkiem, cukrem i przyprawami, trzymamy przez 3 min na ogniu, by nabrało aromatu, cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą. Do wina dodajemy galaretkę lub sok z porzeczek, łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje i stanie się szklisty, wrzucamy wypłukane rodzynki. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy porcje szczupaka, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek, polewamy sosem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *