Składniki
- 6 filetów ze szczupaka
- kopiasta łyżka mąki krupczatki do panierowania
- sól
- pieprz
- olej i masło (pół na pół) do smażenia
SOS
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki rodzynek
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- goździk
- szczypta cynamonu
- cieniutka skórka obrana z cytryny
- łyżka naturalnej galaretki porzeczkowej lub 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych porzeczek
Przygotowanie
Ze szczupaka odcinamy łeb, płetwy, ogon, ość grzbietową i, jeśli to możliwe, wszystkie, najmniejsze nawet ości. Rybę oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy), trzymamy pod przykryciem w chłodnym miejscu. Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy z goździkiem, cukrem i przyprawami, trzymamy przez 3 min na ogniu, by nabrało aromatu, cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą. Do wina dodajemy galaretkę lub sok z porzeczek, łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje i stanie się szklisty, wrzucamy wypłukane rodzynki. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy porcje szczupaka, rumieniąc z obu stron. Przekładamy na wygrzany półmisek, polewamy sosem.