Składniki
- 1 szczupak (ok. 1 kg)
- 250 g cebuli
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka utartego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 surowe białko
- sól
- pieprz biały
Wywar:
- 2 duże marchwie
- 2 duże cebule
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
Przygotowanie
Szczupaka dokładnie oczyścić i podzielić na porcje szerokości 1,5 cm.
Z każdej porcji wyciąć ostrym nożem mięso, tak aby nie uszkodzić skóry.
Po usunięciu ości mięso posiekać drobno lub przepuścić przez maszynkę, dodać utartą cebulę, tartą bułkę, cukier, chrzan i białko.
Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem i ułożyć ciasno w skórze szczupaka.
Faszerowane porcje ułożyć w płaskim rondlu.
Przygotować wywar z warzyw, głowy szczupaka, ości, ogona i płetw.
Dodać ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
Po 30-40 minutach gotowania wywar przecedzić i oddzielić cebule.
Wywarem zalać rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok. 50-60 minut.
Po ugotowaniu odstawić do zupełnego wystygnięcia, wyjąć rybę i ułożyć ją na półmisku.
Do wywaru dodać odłożone ugotowane cebule, razem zmiksować i zalać tym rybę.
Odstawić do stężenia w chłodzie.
Podawać na zimno.