Szczupak po polsku

Składniki

  • 1 szczupak (ok. 1 kg)
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka utartego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 surowe białko
  • sól
  • pieprz biały

Wywar:

  • 2 duże marchwie
  • 2 duże cebule
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu

Przygotowanie

Szczupaka dokładnie oczyścić i podzielić na porcje szerokości 1,5 cm.

Z każdej porcji wyciąć ostrym nożem mięso, tak aby nie uszkodzić skóry.

Po usunięciu ości mięso posiekać drobno lub przepuścić przez maszynkę, dodać utartą cebulę, tartą bułkę, cukier, chrzan i białko.

Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem i ułożyć ciasno w skórze szczupaka.

Faszerowane porcje ułożyć w płaskim rondlu.

Przygotować wywar z warzyw, głowy szczupaka, ości, ogona i płetw.

Dodać ziele angielskie i pieprz w ziarnach.

Po 30-40 minutach gotowania wywar przecedzić i oddzielić cebule.

Wywarem zalać rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok. 50-60 minut.

Po ugotowaniu odstawić do zupełnego wystygnięcia, wyjąć rybę i ułożyć ją na półmisku.

Do wywaru dodać odłożone ugotowane cebule, razem zmiksować i zalać tym rybę.

Odstawić do stężenia w chłodzie.

Podawać na zimno.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *