Szczupak po krakowsku

Składniki

  • 1 kg szczupaka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • cytryna
  • majeranek
  • mielona papryka

Nadzienie:

  • 500 g wątroby cielęcej
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2-3 listki cykorii
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Szczupaka oczyścić, zdjąć z niego skórę. Mięso bez ości, wymoczoną w mleku wątrobę, wędzony boczek oraz cebule przepuścić przez maszynkę i utrzeć na jednolitą masę. Dodać poszatkowane cykorię, natkę pietruszki, czosnek, paprykę, pieprz i sól. Wbić jaja i wyrobić na gęstą masę – w razie potrzeby dodać tartą bułkę. Włożyć do rondla, podlać trochę wody i ciągle mieszając, dusić przez 15 minut. Ostudzoną masą napełnić skórę szczupaka i zaszyć. Ułożyć rybę w brytfannie, natrzeć majerankiem, skropić sokiem z cytryny, posolić i piec w piekarniku 15 minut. Zalać śmietaną i zapiekać przez dalsze 10 minut. Podawać z kalafiorem pod beszamelem oraz białym lub razowym pieczywem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *