Składniki
- szczupak
- 1 jajko
- 1 cebula
- pieczarki
- masło
- Vegeta
- ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- folia aluminiowa
Przygotowanie
Rybę sprawić, oskrobać, pozbawić oczu, skrzeli i płetw.
Posolić.
Pieczarki wypłukać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię i odparować.
Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać odparowane pieczarki i razem smażyć na małym ogniu, pod przykryciem – chwilę, zdjąć z ognia.
Dodać jajko i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Szczupaka nadziać farszem.
Przycięty kawałek folii aluminiowej posmarować masłem i ułożyć szczupaka, od góry posypać odrobina vegety, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Szczelnie owinąć go folią, ułożyć w blaszce lub żaroodpornym naczyniu i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
Szczupaka piec przez około 20 – 30 minut w temperaturze 180 – 200°C.
Podajemy z ziemniaczkami polanymi masełkiem i szczypiorkiem lub frytkami.