Szczupak faszerowany

Składniki

  • szczupak
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pieczarki
  • masło
  • Vegeta
  • ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

Rybę sprawić, oskrobać, pozbawić oczu, skrzeli i płetw.

Posolić.

Pieczarki wypłukać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię i odparować.

Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor, dodać odparowane pieczarki i razem smażyć na małym ogniu, pod przykryciem – chwilę, zdjąć z ognia.

Dodać jajko i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Szczupaka nadziać farszem.

Przycięty kawałek folii aluminiowej posmarować masłem i ułożyć szczupaka, od góry posypać odrobina vegety, dodać ziele angielskie i liść laurowy.

Szczelnie owinąć go folią, ułożyć w blaszce lub żaroodpornym naczyniu i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.

Szczupaka piec przez około 20 – 30 minut w temperaturze 180 – 200°C.

Podajemy z ziemniaczkami polanymi masełkiem i szczypiorkiem lub frytkami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *