Suflet z dorsza

Składniki

(4 porcje)

  • 1/3 szklanki dorsza (ugotowanego i rozdzielonego na płatki)
  • 1/2 szklanki tartego sera Parmezan
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • sól

Przygotowanie

Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Rozmieszać mąkę z niewielką ilością śmietany tworząc zawiesinę.

Podgrzewać pozostałą śmietanę z masłem do jego roztopienia.

Rozprowadzić w tym przygotowaną zawiesinę z mąki.

Mieszać, aż się zagotuje.

Zdjąć z ognia.

Rozbić jajko, dodać do niego nieco gorącej śmietany z masłem.

Rozprowadzić ostrożnie, tworząc sos.

Ubić białko z solą na sztywno.

Delikatnie mieszając dodać ćwierć porcji białka do sosu.

Włożyć do niego rybę.

Na wierzch ostrożnie wyłożyć resztę piany z białka, dbając, aby nie opadła.

Suflet wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej serem brytfanny.

Umieścić brytfannę w naczyniu z wodą.

Piec w piekarniku przez 35 minut, aż białko się przyrumieni.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *