Składniki
(4 porcje)
- 1/3 szklanki dorsza (ugotowanego i rozdzielonego na płatki)
- 1/2 szklanki tartego sera Parmezan
- 1/4 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 białko
- sól
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Rozmieszać mąkę z niewielką ilością śmietany tworząc zawiesinę.
Podgrzewać pozostałą śmietanę z masłem do jego roztopienia.
Rozprowadzić w tym przygotowaną zawiesinę z mąki.
Mieszać, aż się zagotuje.
Zdjąć z ognia.
Rozbić jajko, dodać do niego nieco gorącej śmietany z masłem.
Rozprowadzić ostrożnie, tworząc sos.
Ubić białko z solą na sztywno.
Delikatnie mieszając dodać ćwierć porcji białka do sosu.
Włożyć do niego rybę.
Na wierzch ostrożnie wyłożyć resztę piany z białka, dbając, aby nie opadła.
Suflet wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej serem brytfanny.
Umieścić brytfannę w naczyniu z wodą.
Piec w piekarniku przez 35 minut, aż białko się przyrumieni.