Suflet owocowy ze szprotkami

Składniki

  • 3 małe jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 puszki szprotek (po 125 g) w oleju
  • 200 g śmietany
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazdka nasienne. Miąższ pokroić w plasterki, skropić sokiem cytrynowym. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki lub krążki. Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce masła.

Szprotki wyjąć z puszek, odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do płaskiego naczynia żaroodpornego, wysmarowanego jedną łyżką masła, włożyć warstwami najpierw połowę surowych plastrów ziemniaków, następnie krążki cebuli, plasterki jabłek oraz szproty. Nakryć resztą ziemniaków.

Wymieszać śmietanę z pieprzem, polać na zawartość naczynia, posypać bułką tartą i resztą masła w płatkach.

Naczynie wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut na środkowym poziomie. Następnie zdjąć przykrycie i piec dalej, aby suflet stał się chrupki.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *