Składniki
- 3 małe jabłka
- sok z połowy cytryny
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 puszki szprotek (po 125 g) w oleju
- 200 g śmietany
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie
Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazdka nasienne. Miąższ pokroić w plasterki, skropić sokiem cytrynowym. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki lub krążki. Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce masła.
Szprotki wyjąć z puszek, odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do płaskiego naczynia żaroodpornego, wysmarowanego jedną łyżką masła, włożyć warstwami najpierw połowę surowych plastrów ziemniaków, następnie krążki cebuli, plasterki jabłek oraz szproty. Nakryć resztą ziemniaków.
Wymieszać śmietanę z pieprzem, polać na zawartość naczynia, posypać bułką tartą i resztą masła w płatkach.
Naczynie wsunąć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut na środkowym poziomie. Następnie zdjąć przykrycie i piec dalej, aby suflet stał się chrupki.