Składniki
- 400 g filetów z łososia
- 300 g kalafiora
- 300 g brokułu
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 3/4 l klarownego rosołu
- 1/4 l słodkiej śmietanki
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mąki panierki
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kalafiora i brokuł oczyścić i podzielić na małe różyczki.
Rozgrzać rosół i gotować w nim ziemniaki i różyczki kalafiora, ale nie do całkowitej miękkości, potem wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić pod zimną wodą. Z różyczkami brokułu postępować tak samo.
Następnie rozgrzać silnie rosół i wygotować go do 1/4 1 objętości.
W tym czasie pokroić filety łososia w kostkę i ułożyć warstwami na przemian z warzywami w natłuszczonej formie do sufletów.
Gdy rosół będzie już wygotowany, domieszać do niego śmietankę i polać tym sosem suflet. Posypać zrumienioną na maśle mąką panierką i zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut.
Kalafior jest w rzeczywistości kwiatem – zamkniętym kwiatostanem z rodziny kapustnych. Ze względu na mniej intensywny i natrętny smak od kapusty, kalafior zalicza się do ulubionych warzyw i nadaje się na sałatki, gotowany lub jak w przepisie powyżej ? zapiekany.
Kalafior należy solić dopiero po ugotowaniu, bowiem sól zabarwia go na ciemno.