Suflet kalafiorowy z łososiem

Składniki

  • 400 g filetów z łososia
  • 300 g kalafiora
  • 300 g brokułu
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3/4 l klarownego rosołu
  • 1/4 l słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki panierki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kalafiora i brokuł oczyścić i podzielić na małe różyczki.

Rozgrzać rosół i gotować w nim ziemniaki i różyczki kalafiora, ale nie do całkowitej miękkości, potem wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić pod zimną wodą. Z różyczkami brokułu postępować tak samo.

Następnie rozgrzać silnie rosół i wygotować go do 1/4 1 objętości.

W tym czasie pokroić filety łososia w kostkę i ułożyć warstwami na przemian z warzywami w natłuszczonej formie do sufletów.

Gdy rosół będzie już wygotowany, domieszać do niego śmietankę i polać tym sosem suflet. Posypać zrumienioną na maśle mąką panierką i zapiekać w temperaturze 200°C około 25 minut.

Kalafior jest w rzeczywistości kwiatem – zamkniętym kwiatostanem z rodziny kapustnych. Ze względu na mniej intensywny i natrętny smak od kapusty, kalafior zalicza się do ulubionych warzyw i nadaje się na sałatki, gotowany lub jak w przepisie powyżej ? zapiekany.

Kalafior należy solić dopiero po ugotowaniu, bowiem sól zabarwia go na ciemno.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *