Sola w sosie cytrynowym

Składniki

  • 4 filety z soli
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • biały pieprz
  • olej

Przygotowanie

Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem.

Przykryć  i wstawić do lodówki na 20 minut.

Obtoczyć w mące, usmażyć na oleju z dodatkiem połowy masła na złoto, zdjąć z patelni i trzymać w cieple.

Z patelni zlać olej, roztopić pozostałe masło, łyżką cedzakową zdjąć pianę z jego powierzchni.

Do masła dolać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać posiekaną natkę i wymieszać.

Solę podawać z ziemniakami z wody polaną sosem cytrynowym, udekorowaną plastrami cytryny.

Do ryby można podać osobno zieloną sałatę z pokrojonym pomidorem.

Warzywa polać sosem winegret zrobionym z 3 łyżek oliwy wymieszanych z 2 łyżkami octu balsamicznego, solą, pieprzem, cukrem i musztardą.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *