Składniki
- 1 kg filetów z soli
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki vegety
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól
Dodatkowo:
- sałata
- zielone i czarne oliwki
Przygotowanie
Filety skropić sokiem z cytryny i posypać vegetą.
Przygotować ciasto: roztrzepać jajko, dodać do mąki i razem z mlekiem, wodą, szczyptą soli zmiksować.
Na końcu wsypać natkę.
Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podać na półmisku z sałatą oraz czarnymi i zielonymi oliwkami.
Smaczne danie. Myślę, że częściej będę robić na obiad solę w cieście.