Składniki
- 600 g filetów z soli
- 1/8 l wytrawnego sherry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g jasnego pora
- 1/4 l kremówki
- 40 g masła
- 20 g mąki pszennej
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
Przygotowanie
Rybę wymieszać z sokiem z cytryny, sherry i pieprzem, przykryć i schłodzić.
Por oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
Mąkę podgrzewać z 20 g masła na średnim ogniu, dopóki nie przestanie się pienić.
Do zasmażki dodać śmietanę i gotować 10 minut do otrzymania gęstego sosu.
Półmisek posmarować masłem i obłożyć porem.
Na porze ułożyć rybę, skórą do dołu, posypać natką pietruszki.
Zagotować 1/4 l wody z łodyżką pietruszki.
Półmisek z rybą ustawić na podkładce, rybę posolić, dusić pod przykryciem.
Sok powstały podczas duszenia ryby dodać do sosu, krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem.