Sola duszona

Składniki

  • 600 g filetów z soli
  • 1/8 l wytrawnego sherry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g jasnego pora
  • 1/4 l kremówki
  • 40 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu

Przygotowanie

Rybę wymieszać z sokiem z cytryny, sherry i pieprzem, przykryć i schło­dzić.

Por oczyścić i pokroić w cien­kie plasterki.

Mąkę podgrzewać z 20 g masła na średnim ogniu, dopóki nie przesta­nie się pienić.

Do zasmażki dodać śmietanę i gotować 10 minut do otrzymania gęstego sosu.

Półmisek posmarować masłem i ob­łożyć porem.

Na porze ułożyć rybę, skórą do dołu, posypać natką pie­truszki.

Zagotować 1/4 l wody z łodyżką pie­truszki.

Półmisek z rybą ustawić na podkładce, rybę posolić, dusić pod przykryciem.

Sok powstały podczas duszenia ryby dodać do sosu, krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *