Smażony karp kresowy

Składniki

  • 1 kg karpia pokrojonego na dzwonka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • sok z 1 cytryny
  • mąka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • tarta bułka

Przygotowanie

Sól uprażyć na suchej patelni.

Rybę ob­ficie skropić sokiem z cytryny i na­trzeć uprażoną solą.

Ułożyć w salaterce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

Obtoczyć w przesia­nej mące, maczać w lekko ubitych jaj­kach z mlekiem i panierować w tartej bułce.

Smażyć na złoty kolor w rozgrza­nym tłuszczu.

Usmażoną rybę wstawić do ciepłego piekarnika, aby ?doszła”.

Przed podaniem posypać obficie posieka­ną natką.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *