Smażony karp

Składniki

  • 1 kg karpia pokrojonego na dzwonka
  • mąka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • tarta bułka
  • sok z 1 cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie

Sól uprażyć na suchej patelni. Rybę obficie skropić sokiem z cytryny i natrzeć uprażoną solą. Ułożyć w salaterce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Obtoczyć w mące, maczać w jajkach lekko ubitych z mlekiem i panierować w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę wstawić do ciepłego piekarnika, aby ?doszła”. Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *