Śledzie z ostrym sosem

Składniki

  • 1 kg solonych płatów śledziowych
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 cebule

Zalewa:

  • 200 ml octu 6 proc.
  • 1 łyżeczka cukru i soli
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Sos:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z cytryny
  • 2 papryczki chili
  • cukier
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Płaty śledziowe dokładnie opłukać, osuszyć, zalać gazowaną wodą mineralna i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Ogórki obrać, pokroić w słupki (kilka słupków posiekać i odłożyć do sosu).

Cebule obrać, drobno posiekać (2 łyżki odłożyć).

Przygotowanie zalewy: ocet, szklankę wody i przyprawy wraz z cukrem i sola zagotować.

Lekko przestudzić.

Każdy płat śledziowy posmarować musztardą, położyć kawałki ogórków i trochę cebuli, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką.

Rolmopsy ułożyć w słoju i zalać zalewą octową.

Odstawić na 24 godziny.

Przygotowanie sosu: oliwę i sok z cytryny ubić trzepaczką.

Papryczki chili umyć, usunąć pestki, miąższ posiekać w drobną kostkę, wrzucić do oliwy z sokiem.

Przyprawić do smaku cukrem, sosem sojowym i pieprzem, połączyć z odłożonymi ogórkami i cebulą.

Rolmopsy przed podaniem polać sosem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *