Składniki
- 4 śledzie
- garść słodkich migdałów
- 30 dag śliwek świeżych albo mrożonych (lub 20 dag śliwek suszonych)
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie
Śledzie oczyścić, odciąć łby, usunąć wnętrzności i ości, sfiletować.
Filety namoczyć w mleku przez 3 godziny.
Umyte śliwki zalać gorącą wodą i ugotować (śliwki suszone należy namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły).
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać (kilka całych zostawić do dekoracji).
Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posiekanymi migdałami.
Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rolmopsy i ułożyć na półmisku.
Polać przygotowanym sosem i przybrać całymi migdałami.