Śledzie z migdałami i śliwkami

Składniki

  • 4 śledzie
  • garść słodkich migdałów
  • 30 dag śliwek świeżych albo mrożonych (lub 20 dag śliwek suszonych)
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Śledzie oczyścić, odciąć łby, usunąć wnętrzności i ości, sfiletować.

Filety namoczyć w mleku przez 3 godziny.

Umyte śliwki zalać gorącą wodą i ugotować (śliwki suszone należy namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły).

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać (kilka całych zostawić do dekoracji).

Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posiekanymi migdałami.

Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rolmopsy i ułożyć na półmisku.

Polać przygotowanym sosem i przybrać całymi migdałami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *