Śledzie z bakaliami

Składniki

  • 800 g matijasów

Marynata:

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • sok wiśniowy
  • 2-3 łyżki wódki żołądkowej gorzkiej
  • ocet winny

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • łyżka siekanych migdałów
  • ostry keczup
  • 2 łyżki rodzynek
  • mandarynka do dekoracji

Przygotowanie

Ryby opłukać i pokroić w kawałki.

Cukier rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, wlać wódkę, doprawić sokiem i octem tak, by marynata zyskała zdecydowany słodki smak o winno-korzennej nucie, wymieszać.

Ryby zalać marynatą, wstawić na minimum 15 minut do lodówki.

Rodzynki zalać wrzątkiem i osączyć.

Majonez doprawić keczupem, wymieszać z rodzynkami i migdałami.

Śledzie osaczyć z marynaty, ułożyć na półmisku, polać sosem i udekorować cząstkami mandarynek.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *