Śledzie w pomarańczach

Składniki

  • 60 dag solonych filetów śledziowych
  • 1 pomarańcza
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 winne jabłko
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 4 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz ziołowy
  • sól

Przygotowanie

Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny.

Wyjąć, osuszyć i pokroić wzdłuż na pojedyncze paski.

Obrać pomarańczę, ogórek, ce­bulę i jabłko.

Pokroić w drobniutką kosteczkę.

Jabłko skropić sokiem z cytryny.

Majonez wymieszać z resztą soku.

Przypraw solą, cu­krem i pieprzem.

Połączyć z warzywami i owocami.

Filety zwijać w kornet, spiąć wykałaczkami i napełnić sałatką.

Odstawić na 3 godziny.

Przed podaniem udekorować pomarańczami.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *