Składniki
- 60 dag solonych filetów śledziowych
- 1 pomarańcza
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 winne jabłko
- 1 duży ogórek kiszony
- 4 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- cukier
- pieprz ziołowy
- sól
Przygotowanie
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny.
Wyjąć, osuszyć i pokroić wzdłuż na pojedyncze paski.
Obrać pomarańczę, ogórek, cebulę i jabłko.
Pokroić w drobniutką kosteczkę.
Jabłko skropić sokiem z cytryny.
Majonez wymieszać z resztą soku.
Przypraw solą, cukrem i pieprzem.
Połączyć z warzywami i owocami.
Filety zwijać w kornet, spiąć wykałaczkami i napełnić sałatką.
Odstawić na 3 godziny.
Przed podaniem udekorować pomarańczami.